Het Kinderwenshuis is een campagne met als naam “KEN je vruchtbaarheid” gestart rond vruchtbaarheid bij jongeren. KEN je vruchtbaarheid is een initiatief van Kinderwens vzw, een Vlaams ExpertiseNetwerk dat vrouwen en mannen psychosociaal ondersteunt bij het realiseren van hun gezinsdroom. De vzw werd opgericht door Shanti Van Genechten en prof. dr. Lode Godderis. Tia Hellebaut, voormalig olympisch kampioen hoogspringen, wil zich graag inzetten als gezicht van deze campagne. Practimed CV wilt als organisatie deze belangrijke campagne mee ondersteunen.

Het Kinderwenshuis heeft 3 belangrijke doelstellingen voor ogen waarop zij met de nieuwe campagne “KEN je vruchtbaarheid” willen inzetten. Ten eerste moet er meer seksuele voorlichting plaatsvinden in scholen waarbij er dieper ingegaan wordt op informatie over vruchtbaarheid en factoren die vruchtbaarheid beïnvloeden. Verder valt het ook op dat 18-plussers vaak onvoldoende geïnformeerd blijken te zijn over hun eigen vruchtbaarheid. Er zou o.a. meer aandacht besteed moeten worden aan voedings- en levensstijlgewoontes en een meer protectieve houding tegenover de eigen kwetsbare vruchtbaarheid. Tenslotte stellen we vast dat er te veel vertrouwen heerst in voortplantingstechnieken waardoor andere prioriteiten vaak (te) lang voorrang krijgen.

Aan de hand van deze nieuwe campagne probeert Het Kinderwenshuis de 18-plussers en hun zorgverleners te bereiken via verschillende kanalen. Via een ludieke cartooncampagne wordt Tia Hellebaut afgebeeld als een cartoon die tips en weetjes deelt met 18-plussers. Daarnaast heeft het Kinderwens ExpertiseNetwerk ook een online platform opgezet waar meerderjarigen naartoe kunnen surfen en naast informatie ook live online sessies kunnen volgen. Dit alles om preventieve gezondheidswinst te bekomen. Naar aanleiding van deze nieuwste campagne rond vruchtbaarheid bij jongeren organiseert KinderwensVZW, wegens het belang van een goede preconceptionele zorg, een (afstands-)opleiding “preconceptionele zorg”. Deze opleiding start in januari 2021 gedurende 12 dagen en richt zich op alle zorgverleners uit de (para-)medische sector waaronder artsen, apothekers, diëtisten, kinesitherapeuten, vroedvrouwen en verpleegkundigen.

  • Het online platform van Kinderwens ExpertiseNetwerk voor 18-plussers is terug te vinden via deze link: https://k-e-n.be/

Shanti Vangenechten en Tia Hellebaut, oprichtster en gezicht van ‘www.kenjevruchtbaarheid.be’: