Hoe verloopt een afspraak en consultatie?

Verloop

Een afspraak maken

Om een afspraak te maken kan u ons telefonisch bereiken op het nummer 013 67 07 30 in Tessenderlo, 089 46 97 00 in Bree of 089 76 60 63 in Maasmechelen. U kan ook ter plaatse bij onze medewerkers aan de balie in uw Medisch Centrum een afspraak laten vastleggen.

Inschrijvingen

U dient zich steeds aan te melden aan de balie. Om dit vlot te laten verlopen neemt u eerst een volgnummer. Daarna worden uw administratieve gegevens gecontroleerd. Als deze gegevens veranderd zijn, bijvoorbeeld omdat u bent verhuisd of u hebt een nieuw telefoonnummer, dan verzoeken wij u dit door te geven bij de inschrijvingsbalie. De secretaresse verstrekt u daarna een fiche en een vel met stickers waarmee uw administratieve gegevens eenvoudig op formulieren kunnen worden weergegeven. Het is belangrijk dat u deze fiche goed bijhoudt. Deze fiche bevat onder andere info over de nomenclatuur en de onderzoeken die eventueel verricht kunnen worden. Nadien deelt de secretaresse u mee in welke wachtzaal u mag plaatsnemen.

Documenten die u moet meebrengen naar de inschrijvingsbalie:
 • Identiteitskaart
 • Uw telefoon- en/of GSMnummer en e-mailadres
 • Naam, adres en telefoonnummer van uw huisarts
 • Verwijsbrief huisarts en/of behandelende arts/geneesheer-specialist
 • Eventuele radiografieën en/of bloedonderzoeken
 • Bij een arbeidsongeval:
  • Naam en adres van uw werkgever
  • Naam en adres van de verzekering
  • Polisnummer en dossiernummer verzekering
  • Datum van het arbeidsongeval
 • Indien uw rekening dient betaald te worden door derden zoals het OCMW of een advocatenkantoor:
  • Naam van de instantie die uitbetaalt
  • Polisnummer van de instantie

Wachten

Wachten is vervelend, maar helaas niet altijd te voorkomen. De geneesheren-specialisten proberen hun planning te volgen maar door onvoorziene omstandigheden kan dit een beetje uitlopen. Het kan dus gebeuren dat iemand met spoed onderzocht moet worden en daarom voorrang krijgt.

U wordt niet altijd op volgorde van inschrijving geholpen maar wel op het uur van uw afspraak. Tijdens het wachten is er de mogelijkheid om een magazine te lezen of om naar televisie te kijken. Voor de kinderen is er een speelhoekje voorzien.

Bezoek aan de specialist

Zodra u aan de beurt bent komt een verpleegkundige of geneesheer-specialist u halen en zal u begeleiden naar de consultatieruimte.

Toestemming voor onderzoek, behandeling of operatie

U beslist uiteindelijk of u wel of niet verder onderzocht of behandeld wilt worden. Samen met de arts beslist u over de behandeling die u ondergaat. Daarom moet deze u goed informeren. Op basis van zijn informatie geeft u uw toestemming voor de behandeling. Als u de informatie niet goed begrijpt, vraag dan gerust om meer uitleg.

Na de raadpleging

Na het bezoek aan de geneesheer-specialist neemt u opnieuw een volgnummer en komt u nog even langs de balie voor de financiële afhandeling en om eventueel een vervolgafspraak te regelen. Bijvoorbeeld omdat de geneesheer-specialist het resultaat van de behandeling wil controleren. Ook kan het zijn dat deze meer gegevens nodig heeft en u voor een aanvullend onderzoek doorverwijst naar het laboratorium of de afdeling radiologie. Het is belangrijk dat u de fiche (zie puntje “inschrijvingen”) afgeeft aan de balie samen met het getuigschrift voor verstrekte hulp. Aan de hand van deze gegevens wordt uw rekening gemaakt. Voor de meeste prestaties werken we met een derde-betalersysteem.

De meeste geneesheren-specialisten in het Medisch Centrum zijn geconventioneerd. Geconventioneerde specialisten hebben het akkoord met de ziekenfondsen aanvaard en rekenen de officiële tarieven aan. Ze bepalen niet zelf het honorarium. Sinds 1 maart 2019 hebben de specialisten werkzaam binnen het Medisch Centrum in regio Tessenderlo de keuze om gedeconventioneerd te werken. Dit wil dus zeggen dat zij per raadpleging een begrenst supplement van max. 8 euro kunnen aanrekenen. Hieronder vindt u een lijst van de specialisten en hun conventiestatus. Deze lijst zal ook uithangen aan onze balie.

Overzicht conventioneringsstatus van geneesheer-specialisten in Medisch Centrum Tessenderlo

De diensten van het laboratorium en radiologie worden uiteraard wel verder aan de vaste conventietarieven aangerekend.

Wat te doen bij een verhindering?

Verwittig uiterlijk 48 uur voor uw afspraak het secretariaat als u niet aanwezig kan zijn. Zo kunnen we andere mensen sneller aan een afspraak helpen. Als u wat later zal aankomen gelieve ook dan het secretariaat te verwittigen op het nummer 013/670730 (Tessenderlo), 089/469700 (Bree) en 089/766063 (Maasmechelen) . De geneesheer-specialist kan hiervan dan op de hoogte gebracht worden. Indien u uw afspraak niet of laattijdig annuleert, zien wij ons genoodzaakt een forfaitair bedrag van 15 euro (voor een consultatie van max. 30 min.) aan te rekenen.

Bij de psychiater duurt een consultatie ca. 1 uur. Indien u niet minstens 24u op voorhand uw annulering doorgeeft aan het secretariaat, wordt hiervoor 50 euro in rekening gebracht.