Onze zorgverleners zijn kostbaar, draag jij ook zorg voor hen?

De impact van COVID-19 op ons allemaal

COVID-19 heeft onze balans als mens, als ouder, als collega, als familielid & vriend, als maatschappij grondig verstoord. We zijn onze routines, onbezorgdheid en vrijheid voor een stukje kwijt. Vele zaken zijn even niet meer zo vanzelfsprekend. Iedere mens reageert anders op de situatie: verdriet, angst, vermoeidheid, prikkelbaarheid, opstandigheid, boosheid,… het zijn allemaal menselijke reacties die perfect normaal zijn in een abnormale situatie die erg lang aanhoudt. Jammer genoeg zien we daarmee gepaard een toenemend aantal patiënten- en cliëntcontacten waarbij zorgverleners heel wat frustraties over zich heen krijgen, tot en met verbaal en/of fysiek agressief benaderd worden.

Schadelijke reacties

Hoe begrijpelijk en menselijk de uiteenlopende reacties op de COVID-crisis ook zijn, sommige heftige reacties zorgen voor een negatieve spiraal. Ze leiden ertoe dat mensen hun motivatie kwijt raken, opgebrand raken en geen zin meer hebben om te helpen. Zorgverleners zijn erg nodig als we deze crisis samen willen doorstaan: van vaccinatie tot COVID-testing, basis- en gespecialiseerde zorg en COVID- of niet-COVID gerelateerde zorg. De frustraties zijn herkenbaar en begrijpelijk, maar ze mogen niet afgereageerd worden op zorgverleners, noch op anderen.

Zorg voor elkaar

Laten we zorgzaam en mild met elkaar omgaan want deze pandemie blijkt geen sprint maar een marathon. Laten we deze SAMEN lopen.

Campagne #Draagzorgvoorzorg

Zorg-, welzijnsorganisaties en gemeentes dragen onze boodschap mee uit door de campagneposter op te hangen. Met het campagnemateriaal dat hieronder te downloaden is, kunnen zij een leuke, positieve campagne opzetten om zoveel mogelijk burgers te bereiken en sensibiliseren.

#Draagzorgvoorzorg